Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem świątecznego śniadania. Jest na tyle smaczna, że nie trzeba jej urozmaicać innymi dodatkami. Dlatego ważne jest to, aby nie przyćmić jej smaku i przyrządzić ją w bardzo minimalistyczny sposób.
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
1 łyżka smalcu
2 cebule
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kiełbasę nakłuć widelcem i gotować bez przykrycia w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę należy osączyć w wody. Cebulę pokroić w talarki. Kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na roztopionym wcześniej smalcu, posypać całość cebulą i piec przez około 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Na dolnym Śląsku, przygotowanie ćwikły na świąteczny stół to już wieloletnia tradycja. Dlatego warto, aby każdy z nas wiedział jak ją przygotować, gdyż ta potrawa potrzebuje aż trzech dni, aby całkowicie dojrzeć.
Składniki:
1 kg buraczków
sok z 1 cytryny
kminek
300 ml wino czerwonego (wytrawne)
chrzan
sól
Sposób przygotowania:
Buraczki, zawinięte w folie aluminiową, upiec, obrać po czym zetrzeć w plastry na tarce. Do buraczków dodać kminek oraz wino. Wszystko należy zalać sokiem z cytryny, dodając chrzan. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Powstałą ćwikłę należy odstawić na około 2-3 dni. Można przełożyć ja do słoików.
Jajka na wielkanocnym stole nie muszą występować tylko w jednej postaci, znanej każdemu z dnia codziennego. Przedstawiamy prosty sposób na to, aby jajka urozmaiciły nasze śniadanie
Składniki:
10 jajek
1 kg kiełbasy
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, po ostygnięciu przekroić na pół wzdłuż jajka i wyjąć żółtka do osobnej miski. Po ściągnięciu skórki z kiełbasy, należy ją zmielić razem z żółtkami dodając jogurt, majonez sól i pieprz. Do uzyskanej pasty należy dodać drobno posiekany szczypiorek. Do połówek jaj wkładać uzyskany farsz. Całość ułożyć na talerzu i delikatnie polać jogurtem naturalnym.
Z pewnością po Wielkim Poście każdy z nas czeka na mięsny element przy wielkanocnym śniadaniu. Co roku, już tradycyjnie na naszym stole króluje szynka, która na pewno zachwyci niejednego smakosza.
Składniki:
2 kg szynki bez kości,
35 dag wędzonej słoniny (mrożonej)
5 płaskich łyżek przyprawy Gyros
50 ml octu balsamicznego,
100 ml oleju roślinnego
100 ml bulionu warzywnego
5 ząbków czosnku
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Szynkę wkładamy na około 10 minut do wrzątku, po tym czasie konieczne jest szybkie wystudzenie jej. Gdy mięso będzie już całkowicie wystudzone wbijamy w nią zamrożoną słoninę (słupkami). W międzyczasie przygotowujemy marynatę mieszając: ocet balsamiczny, olej roślinny, bulion, przyprawę gros oraz rozgnieciony czosnek. Szynka powinna w tej marynacie leżeć przynajmniej dobę, po czym przez około 1.5- 2 godzin piec w rękawie w 190 st. C. Po upieczeniu zlewamy z rękawa sos na mięso.
Bo wszystkich daniach czas na słodkości. W Wielkanoc najważniejsza wśród słodyczy jest babka wielkanocna.
Składniki:
15 dag margaryny
szklanka curu
½ szklanki śmietany 18%
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
30 dkg mąki pszennej
1/2 szklanki cappuccino czekoladowe
aromat pomarańczowy
dekoracja:
2 czekolady mleczne
1 łyżka masła
skórka pomarańczowa kandyzowana
kakao
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i śmietaną. Całość wymieszać i dodać aromat, budyń i ubite białka. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. .Ciasto białe i kakaowe wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką formy temperaturze upiec w temperaturze 160 stopni przez około40 minut. Ostudzone ciasto zanurzyć w polewie czekoladowej i ozdobić skórką pomarańczy.