Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Nysa
Przygotuj z nami świąteczne śniadanie

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Święta Wielkanocne są obchodzone w naszym kraju bardzo szczególnie. Polacy znani są już z tego, że w tych dniach stół ugina się od różnego rodzaju mięs oraz jajek pod każdą postacią. Co roku, każda gospodyni szykuje na święta te same potrawy. Czasem warto dodać, tylko jeden składnik, aby przyrządzane smakołyki nabrały innego wyrazu. Na to szczególne śniadanie czekamy cały Wielki Post, dlatego warto przyłożyć się do tego, żeby było wyjątkowe. Publikujemy klika sprawdzonych przepisów, które warto wykorzystać w swojej kuchni.

Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem świątecznego śniadania. Jest na tyle smaczna, że nie trzeba jej urozmaicać innymi dodatkami. Dlatego ważne jest to, aby nie przyćmić jej smaku i przyrządzić ją w bardzo minimalistyczny sposób.

Składniki:

1 kg białej kiełbasy

1 łyżka smalcu

2 cebule

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę nakłuć widelcem i gotować bez przykrycia w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę należy osączyć w wody. Cebulę pokroić w talarki. Kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na roztopionym wcześniej smalcu, posypać całość cebulą i piec przez około 35 minut w temperaturze 200 st. C.

Na dolnym Śląsku, przygotowanie ćwikły na świąteczny stół to już wieloletnia tradycja. Dlatego warto, aby każdy z nas wiedział jak ją przygotować, gdyż ta potrawa potrzebuje aż trzech dni, aby całkowicie dojrzeć.

Składniki:

1 kg buraczków

sok z 1 cytryny

kminek

300 ml wino czerwonego (wytrawne)

chrzan

sól

Sposób przygotowania:

Buraczki, zawinięte w folie aluminiową, upiec, obrać po czym zetrzeć w plastry na tarce. Do buraczków dodać kminek oraz wino. Wszystko należy zalać sokiem z cytryny, dodając chrzan. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Powstałą ćwikłę należy odstawić na około 2-3 dni. Można przełożyć ja do słoików.

Jajka na wielkanocnym stole nie muszą występować tylko w jednej postaci, znanej każdemu z dnia codziennego. Przedstawiamy prosty sposób na to, aby jajka urozmaiciły nasze śniadanie

Składniki:

10 jajek

1 kg kiełbasy

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

szczypiorek

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, po ostygnięciu przekroić na pół wzdłuż jajka i wyjąć żółtka do osobnej miski. Po ściągnięciu skórki z kiełbasy, należy ją zmielić razem z żółtkami dodając jogurt, majonez sól i pieprz. Do uzyskanej pasty należy dodać drobno posiekany szczypiorek. Do połówek jaj wkładać uzyskany farsz. Całość ułożyć na talerzu i delikatnie polać jogurtem naturalnym.

Z pewnością po Wielkim Poście każdy z nas czeka na mięsny element przy wielkanocnym śniadaniu. Co roku, już tradycyjnie na naszym stole króluje szynka, która na pewno zachwyci niejednego smakosza.

Składniki:

2 kg szynki bez kości,

35 dag wędzonej słoniny (mrożonej)

5 płaskich łyżek przyprawy Gyros

50 ml octu balsamicznego,

100 ml oleju roślinnego

100 ml bulionu warzywnego

5 ząbków czosnku

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Szynkę wkładamy na około 10 minut do wrzątku, po tym czasie konieczne jest szybkie wystudzenie jej. Gdy mięso będzie już całkowicie wystudzone wbijamy w nią zamrożoną słoninę (słupkami). W międzyczasie przygotowujemy marynatę mieszając: ocet balsamiczny, olej roślinny, bulion, przyprawę gros oraz rozgnieciony czosnek. Szynka powinna w tej marynacie leżeć przynajmniej dobę, po czym przez około 1.5- 2 godzin piec w rękawie w 190 st. C. Po upieczeniu zlewamy z rękawa sos na mięso.

Bo wszystkich daniach czas na słodkości. W Wielkanoc najważniejsza wśród słodyczy jest babka wielkanocna.

Składniki:

15 dag margaryny

szklanka curu

½ szklanki śmietany 18%

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 budyń śmietankowy na 3/4 l

30 dkg mąki pszennej

1/2 szklanki cappuccino czekoladowe

aromat pomarańczowy

dekoracja:

2 czekolady mleczne

1 łyżka masła

skórka pomarańczowa kandyzowana

kakao

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i śmietaną. Całość wymieszać i dodać aromat, budyń i ubite białka. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. .Ciasto białe i kakaowe wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką formy temperaturze upiec w temperaturze 160 stopni przez około40 minut. Ostudzone ciasto zanurzyć w polewie czekoladowej i ozdobić skórką pomarańczy.


ed



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 18 kwietnia 2024
Imieniny
Apoloniusza, Bogusławy, Go?cisławy

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl