Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra ¦l. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Ole¶nica Paczków Polkowice
¦roda ¦l. Strzelin ¦widnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Z±bkowice ¦l. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomo¶ci Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny ¦l±sk

¦wiatowy Dzień Budyniu

Wydarzenie odbędzie się 2011-03-31
     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
- Jem tylko na ciepło, zimny kojarzy mi się z kożuchem na mleku, więc go nie ruszam - mówi Marysia z wrocławskiego przedszkola. Dzi¶ obchodzimy ¶więto budyniu.
¦wiatowy Dzień Budyniu
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.¦wiatowy Dzień Budyniu
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.¦wiatowy Dzień Budyniu
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.¦wiatowy Dzień Budyniu
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

- Nie pamiętam kiedy ostatni raz sama zrobiłam budyń - powiedziała pani Maria, radca prawny. - Chyba na studiach, czyli... o Jezu 10 lat temu. Uwielbiam natomiast tarty czekoladowe, czy to też się liczy... Ale narobili¶cie mi smaku.

Budyń to potrawa sporz±dzana na bazie mleka i skrobi. Podczas obróbki termicznej skrobia (zwykle pod postaci± m±ki pszennej lub ziemniaczanej) pęcznieje i nadaje budyniowi półpłynn±, a po zastygnięciu stał±, galaretowat± konsystencję. Budyń zazwyczaj jest przygotowywany na słodko, z dodatkiem aromatów (np. wanilia) lub kakao i podawany jako deser - z dodatkiem soku czy owoców, choć przyrz±dza się także budynie na słono, np. grzybowy i warzywny.

Anglicy maj± swoj± odmianę, nazwan± puddingiem.Jest to potrawa o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, przyrz±dzana zwykle z m±ki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, mięsa, ryb, tłuszczu, z dodatkiem przypraw. Gotowana jest na parze lub pieczona. Pudding może być zawinięty w ciasto gotowane, b±dĽ pieczone, o smaku słodkim lub słonym. Pudding można podawać jako danie główne (np. z łojem wołowym i nerk±), b±dĽ też jako deser (z dodatkiem masła, czekolady itp.). Jego odmian± jest np. white pudding, plum pudding, Yorkshire pudding oraz Christmas pudding.

Historia budyniu

"Budyń" pochodzi od francuskiego "boudin" co oznacza krwawa kiszkę, rodzaj kiełbasy z krwi, która na gor±co stężała i otworzyła rodzaj galarety. W dawnym francuskim "boudin" znaczył tyle, co "wnętrzno¶ci". Takie samo jest pochodzenie angielskiego słowa "pudding".


Opr. aw



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl