Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Nysa
Wiosenne śniadanko z instytutem dietetyki

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
10 marca w Instytucie Dietetyki odbyło się spotkanie pt.: "Wiosenne śniadanko", które swoją obecnością uświetnili zaproszeni goście: pani rektor dr hab. inż. Zofia Wilimowska oraz Michał Baziuk - Sekretarz Urzędu Miasta i Czesław Biłobran - Wicestarosta Powiatu Nyskiego.
Wiosenne śniadanko z instytutem dietetyki
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Spotkanie w swej istocie było odpowiedzią na wyniki badań prowadzonych przez Instytut Dietetyki pod kierunkiem dr n. med. Beaty Całyniuk, w ramach programu "Żyj zdrowo, jedz kolorowo", które wskazały potrzebę edukowania lokalnej społeczności w kierunku racjonalizacji żywienia.

Tematem wiodącym było śniadanie. Dlaczego właśnie śniadanie? Dlatego, że jest to pierwszy posiłek po nocnej przerwie, dostarczający energii oraz niezbędnych składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do rozpoczęcia codziennej pracy.

Zaproszonych gości powitała w progach Instytutu Dietetyki pani dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec z-ca dyrektora ID. Spotkanie rozpoczęła dr n. med. Beata Całyniuk prelekcją na temat racjonalnego żywienia. Po prezentacji zaproszeni goście przygotowali swoje propozycje śniadań. W ocenie naszego specjalisty prezentowane przez naszych gości zestawy były pełno odżywcze. Gratulujemy gościom dużej wiedzy w tym temacie!

Podsumowując kwestię śniadania najważniejszym jest to, żebyśmy po prostu go spożywali. Mamy nadzieję, że przez nasze spotkanie mogliśmy wpłynąć na kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych.

Rolą Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie jest promowanie zdrowia poprzez rozwijanie wiedzy o żywności i żywieniu.

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych.

Prawidłowy sposób odżywiania stanowi nie tylko warunek stanu zdrowia ludności, ale także przejaw życia - decyduje o jego utrzymaniu, bezpośrednio wpływa na zachowanie zdrowia już od pierwszych dni życia. W okresie rozwojowym jest podstawą dla zdrowia psychofizycznego człowieka dorosłego.

Działania podejmowane przez Instytut Dietetyki są kierowane do całej lokalnej społeczności mając na celu edukację żywieniową, która między innymi:

- podnosi w społeczeństwie świadomość znaczenia racjonalnego żywienia dla zachowania zdrowia i właściwego przebiegu różnych funkcji organizmu, w tym szczególnie procesów wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży,

- kształtuje właściwe zachowania żywieniowe oraz pożądaną strukturę spożycia żywności

- wykształca potrzeby praktycznego stosowania zasad racjonalnego żywienia, jako istotnego elementu profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

"Nie wystarczy smacznie gotować, trzeba się nauczyć prawidłowo odżywiać"


PWSZ opr. pam



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl