Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Nysa
Nyskie grillowanie

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Chociaż pogoda w majowy weekend nas nie rozpieszczała, tradycji musiało stać się za dość. Jak Nysa długa i szeroka, z ogrodów, działek i parków unosił się zapach pieczonego mięsa.

Mieszkańcy Nysy nie poddali się deszczowej aurze i odkurzyli swoje zestawy do grillowania, przechowywane dotychczas w piwnicach, garażach czy na balkonach. My sprawdziliśmy, jak do grillowego sezonu przygotowane są nyskie sklepy. Trzeba przyznać, że handlowcy spisali się na medal. Nowy sprzęt, węgiel drzewny, brykiet i wszelkie potrzebne akcesoria można nabyć na każdym kroku. Nie ma co się dziwić. Nie od dzisiaj wiadomo, że grillowanie to coraz popularniejsza moda, a przy okazji niezły biznes. – Zainteresowanie rośnie z każdym cieplejszym dniem – usłyszeliśmy w dużym nyskim markecie.

Podobne spostrzeżenia poczynili pracownicy sklepów mięsnych. Jak wylicza jedna z ekspedientek, najchętniej kupowano karczek, żeberka, skrzydełka drobiowe, różnego rodzaju kiełbasy, nie zapominano też o kaszance.

Gdzie na grilla?

W trakcie trzech wolnych dni, staraliśmy się odnaleźć miejsca, gdzie mieszkańcy Nysy najchętniej przygotowują pyszności z rusztu. Dużym zainteresowaniem cieszyły się okolice jeziora i działki, jednak smugi aromatycznego dymu i drażniące podniebienie zapachy najczęściej unosiły się z przydomowych ogródków. W jednym z nich spotkaliśmy małego Dawidka, który właśnie obsługiwał mały, elektryczny grill, na którym piekł kiełbaski dla siebie i swoich zaproszonych rówieśników.

Walka o ogień

Jedno z istotnych spostrzeżeń, jakie poczyniliśmy podczas wycieczki szlakiem grilla był fakt, że grillowanie to ciągle domena mężczyzn. Kobiety w tym czasie zajmują się najczęściej przygotowaniem sałatek. Dlaczego tak się dzieje? Wszyscy są zgodni, że barbecue musi być przesiąknięte dymem. Tam gdzie jest dym, jest i ogień, a gdzie jest ogień obecni są mężczyźni. Ponadto to u nich wyzwala się wtedy pierwotny instynkt łowcy, bo to oni dawniej wracali z ubitym zwierzęciem z polowania i  piekli mięso na ogniu. Mężczyźni uwielbiają też rywalizację, co można zauważyć przy grillowaniu. Jeden przez drugiego wychwalają swoje receptury na zalewy i marynaty, każdy chce kontrolować ogień i na swój sposób obracać mięso na ruszcie. Kobiety mogą tym czasie spokojnie mieszać i przyprawiać sałatki, omawiając swoje „babskie” sprawy.


DB



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl