Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Nysa
Lanolina w kosmetyce - jakie ma zastosowania?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W kosmetyce wykorzystywane są różne związki. Jednym z nich jest lanolina. Dowiedz się, czym ona jest i jakie ma właściwości, które sprawiają, że świetnie spisuje się w branży kosmetycznej.
Lanolina w kosmetyce - jakie ma zastosowania?

A co, gdy Twoja skóra nie wygląda zbyt dobrze?

Bardzo dobrze zdajemy sobie sprawę z tego, jak istotna jest troska o właściwe nawilżenie skóry oraz włosów. Wygładzona twarz oraz miękkie, błyszczące włosy są nie tylko elementem kobiecej urody, ale również potwierdzenie młodości i dobrego stanu zdrowia. Odpowiednia działająca tkanka może wspomóc Twoje wysiłki. To wszystko za sprawą wydzielania sebum, którego zadaniem jest ochrona skóry oraz włosów przed zbytnim odparowywaniem z nich wilgoci, jak również przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niekorzystne czynniki zewnętrzne.

 

Bywa i tak, że mechanizm ochrony skóry nie funkcjonuje w taki sposób, jak powinien. Wtedy zarówno skóra, jak i włosy są suche i zniszczone. Można temu częściowo zapobiec używając kosmetyków z dodatkiem olejków. Jednak można sobie pomóc również w naturalny sposób. Nie tylko ludzka skóra potrafi samodzielnie zapewnić sobie odpowiednią ochronę. Kto jeszcze oprócz ludzi to umie? Owce, które wytwarzają lanolinę. Poniżej przeczytasz więcej o jej właściwościach. Są naprawdę zadziwiające.

 

Czym jest lanolina?

Lanolina jest substancją, która wydziela się ze skóry owiec. Uzyskuje się są poprzez proces oczyszczania wełny. Lanolina ma bardzo podobne właściwości do wydzielanego przez skórę człowieka sebum. Z tego względu lanolinę już od wieków stosuje się do produkowania różnego rodzaju kosmetyków, w szczególności w postaci emulsji. Pielęgnacyjne właściwości lanoliny zostały docenione w szczególności w XIX oraz w I połowie XX wieku, gdy uznano ją przede wszystkim za bardzo wartościowy składnik kosmetyków. W następnych latach zdanie na temat lanoliny zmieniło się diametralnie. Zaczęto uznawać, że ma ona alergiczne działanie na skórę. Dziś już wiadomo, że nie ma w tym ani grama prawdy. Obecnie lanolina jest chętnie wykorzystywaną substancją. Nie tylko w kosmetyce. Jest składnikiem w kosmetykach nawet najbardziej rozpoznawalnych na rynku marek.

 

Jakie właściwości ma lanolina?

Lanolina jest stosowana w przemyśle kosmetycznym w bardzo dużym zakresie. Ze względu na to, że jest bardzo dobrym emulgatorem, umożliwia połączenie fazy tłuszczowej z wodną. To właśnie lanolina jest odpowiedzialna za właściwą konsystencję mleczek, kremów oraz balsamów. Lanolina dobrej jakości ma również funkcję stabilizującą. Dzięki niej kosmetyki nie rozwarstwiają się. Warto jest też zwrócić uwagę na to, że lanolina nawilża skórę. Ma bardzo dobre właściwości emoliencyjne. Chroni więc skórę przed wyparowywaniem z niej wody. Dotyczy to w szczególności naskórka i włosów, bo tworzy na nim cienką warstwę okluzyjną.

 

Lanolina - zapewnia odpowiednia wygładzenie oraz natłuszczenie

Po kosmetyki z lanoliną w szczególności powinny sięgnąć osoby, które mają problem z suchą oraz bardzo suchą skórą. Ten rodzaj cery nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości sebum. Lanolina jest również bardzo często składnikiem produktów myjących, ponieważ przywraca skórze naturalną warstwę ochronną, którą usunęły z niej detergenty. Lanolina pomaga również wygładzić skórę.


MR



o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl