Rozpoznawanie i leczenie chorób grzybowych jabłoni
W zależności od kondycji jabłoni i warunków atmosferycznych choroby będa rozwijały się szybciej. Ważne, aby zacząć działać już przy pierwszych objawach. W innym wypadku straty w plonach mogą być dużo większe, a same drzewa przestaną rosnąć. Grzybem hamującym wzrost rośliny jest mączniak jabłoni. Jest łatwy do rozpoznania. Na blaszkach liści pojawia się biały nalot. W dużych skupiskach zarodników charakterystyczny kolor to szary lub różowy. W ramach walki z mączniakiem jabłoni pomocny będzie preparat Topas z substancją aktywną penkonazol. Preparatu należy używać maksymalnie 3 razy w sezonie co 10 dni. Innym grzybem niszczącym jabłonie jest parch jabłoni. Najlepiej rozwija się ok. 2 tygodnie po fazie kwitnienia. Najszybciej chorobę można rozpoznać po liściach, na których pojawiają się oliwkowe plamy pokryte nalotem. Następnie zaczynają się deformować i opadają. Owoce pokrywa ciemna, pękająca narośl. W walce z parchem jabłoni najlepiej użyć środka Chorus. Działa zapobiegawczo ( stosować co 7-10 dni) i interwencyjnie do 48 godzin po infekcji. Innym środkiem zwalczającym jest Score, który działa do 120 godzin zarówno zapobiegawczo, jak i interwencyjnie. Choroby grzybowe jabłoni pojawiające się już po zbiorach to gorzka zgnilizna i mokra zgnilizna jabłek. Gorzka zgnilizna pojawia się dopiero w momencie przechowywania owoców. Bierze się ze złych warunków w chłodniach. Objawy są łatwe do rozpoznania. Owoce jabłoni stają się brunatne, a miąższ zaczyna się zapadać. Jabłka zmieniają smak na gorzki. Preparatem wspomagającym walkę z gorzką zgnilizną jest Switch. Substancja ma 3-dniowy okres karencji, a oprysk wykonuje się 7 dni przed zbiorem lub dwukrotnie 14-7 dni przed zbiorem. Innym grzybem występującym w warunkach przechowywania jest Penicillium, który wywołuje mokrą zgniliznę jabłek. Charakterystyczne dla zakażenia są brązowe, wodniste plamy występujące na owocach. Wraz z rozwojem grzyba obejmują cały owoc, który nie nadaje się do spożycia. Chorobie towarzyszy zapach zgnilizny, który przenosi się na zdrowe zbiory. Powodem występowania Penicillium jest okaleczenie jabłek podczas zbiorów (urywanie szypułek, pęknięcia). W walce z grzybem pomaga preparat Goexe z substancją aktywną fludioksonil. Goexe ma 3-dni okres karencji. W czasie jednego sezonu owoce można spryskać tylko dwukrotnie (14-10 dni przed zbiorem i 7-3 dni przed zbiorem).
Inne działania profilaktyczne
W ramach prowadzenia sadów poza środkami ochronnymi, które są niezbędne przy hodowli, zaleca się proste zabiegi agrotechniczne. Są to m. in. wyrywanie chwastów, przycinanie drzew i zbieranie opadłych owoców. Kolejnym krokiem jest odpowiednie przechowywanie. W chłodniach powinna być utrzymana stała, niska temperatura, a także zachowane wszystkie standardy czystości. Grzyby, które są w powietrzu osiadają na owocach. Patogeny znajdują się również na paletach, które tuż przed transportem należy dokładnie oczyścić i wysuszyć.