Przede wszystkim – odpowiednie naczynie
Nie jest tak, że whisky możemy wypić w każdej szklance. Najpowszechniejszym rodzajem szkła, który powinien nam się automatycznie kojarzyć ze spożywaniem z niego whisky, jest z cała pewnością tumbler. To niska, najczęściej lekko kwadratowa, ale może być też okrągła, szklanka z bardzo grubym dnem. Tumbler jest dokładnie tym naczyniem, które pojawia się na wielu zdjęciach przedstawiających osoby spożywające whisky. W tumblerze także zostanie nam podana whisky w dobrym pubie. Naczynie to jednak jest idealne do picia whisky dla przyjemności.
Naczynie dla profesjonalistów
Whisky podobnież jak wino, może mieć bardzo różny smak. Dla profesjonalistów, którzy chcą skrupulatnie analizować pod względem sensorycznym whisky zaleca się spożywanie jej z...Kieliszka tulipanowego z czarką zwężającą się ku górze. Przewaga spożywania whisky z takiego naczynia jest zasadnicza – jesteśmy w stanie bardziej zbliżyć nos do płynu i tym samym, bardziej wyraźnie wyczuć nuty zapachowe które w danym rodzaju whisky występują. Niestety, zakup takiego kieliszka tulipanowego, może być nieco problematyczny, ponieważ bardzo niewiele firm zajmuje się ich produkcją.
Jak nalewać whisky?
Kolejną kwestią, która należy wziąć pod uwagę, jeśli chodzi o spożywanie whisky, jest sposób jej nalewania, który także jest tutaj bardzo ważny. Prawidłowy sposób nalewania whisky, powinien opierać się na chwyceniu butelki jedną ręką przy jej samej podstawie. Zwróćmy tez uwagę na być może mało istotny szczegół, jednakże to szczegóły właśnie składają się na całość. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: https://swiat-whisky.sklep.pl/ . Starajmy się nie uderzać główką butelki whisky o naczynie do którego ją nalewamy.